Lions Club Lammi

Markkinatoimikunta                                                                              Lehdistötiedote 9.5.2022

 

 

 

LAMMIN PELLAVAMARKKINAT TÄYTTÄÄ VIHDOIN 50 VUOTTA

 

Lammin Lions Club on jo 49 vuoden ajan järjestänyt vuosittain Lammilla pidettävät Pellavamarkkinat, jotka on koronan takia jouduttu perumaan jo kahdesti. Vihdoin 18.6. päästään järjestämään 50:net Pellavamarkkinat. Ne pidetään Lammin kirkonkylän Hakkalan koululla ja sen ympäristössä.

 

Markkinoiden pääesiintymislavalla vieraita viihdyttää mm. Heidi Kyrö, säestäjänä Kalle Penttilä jotka musisoivat ja järjestävät erilaisia kilpailuja ja arvontaa. Markkinat ovat myös osana Hämeen Sanomien tähtitapahtumia. Esiintyjinä lisäksi mm. Lammin Soittokunta, toteaa ohjelmavastaava Erkki J. Vilén.

 

Markkinoilla valitaan Lammin Sahtimestari, joka pääsee edustamaan Lammia sahdin valmistuksen SM-kilpailuihin elokuun 6. päivänä Hauholle. Markkinoilla paljastetaan vuoden Lammilainen tuote. Lammin Lions Club palkitsee markkinoilla klubin valitsemat vuoden kulttuuri- ja liikuntapalkinnon saajat.  Myöskin Mommilantien ja Vääksyntien liikenneympyrän taideteos julistetaan. Hirrensyöksykilpailut ja mahdollisesti muitakin kenttäpelejä tullaan järjestämään.

 

Markkinatorille on tehty merkittävä muutos, kun ruoka- ja juoma-alueesta muodostetaan oma piha markkinatorin perälle eli sen pohjoispäähän ja aidataan omaksi ruoka-, anniskelu- ja pöytäalueeksi. Paikalle tulee perinteinen Sahtivaunu, ruokatoimijoita on useampia ja tarjolle tulee lettuja, muikkuja, burgereita, hatsapureja, makkaroita, kahvia ja virvokkeita. Alueella on myös oma esiintymislava, jolla esiintyy Seppo Soittila ja mahdollisesti muita esiintyjiä. Loppu torialueesta on perinteinen markkinatori useamman sadan myyjän voimin.

 

Hakkalan koululta löytyy tuttuun tapaan Sydänyhdistyksen pitämä Markkinaravintola. Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys ry Lykky järjestää Petri Silvosen kuratoimana taidenäyttelyn vanhalla kunnantalolla. Näyttely on auki myös markkinapäivänä. Lisäksi lammilaisten kuvataiteilijoiden taidetta on nähtävissä Hakkalan koulun yläkerran luokissa ja kirjastossa.

 

Pellavamarkkinat on Lammin suurin yleisötapahtuma ja sen järjestelyistä vastaa Lionsien lisäksi lukuisa joukko lammilaisia yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä. Myös markkinamyyjiä on Hakkalan koulun kentällä ja ympäristössä useampi sata. Lammin Kirkko on avoinna yleisölle klo 11-17 ja Pellava- ja Sahtimuseo ovat myös avoinna yleisölle klo 10-14. Vanhojen autojen näyttely löytyy Pasaapelintieltä klo 11-13. Markkinoiden kotisivulla myyjät pääsevät varaamaan paikat myös kotisivujen kautta itse. Kotisivuilla on myös kirjoituksia ja kuvia menneiltä markkinoilta, kannattaa käydä tutustumassa: www.pellavamarkkinat.fi. Pellavamarkkinat löytyy myös facebookissa.

 

Vastuuhenkilöiden yhteystietoja:

 

Markkinapäällikkö: Jouni Rantanen, p. 040-5219075

 

Ohjelmavastaava: Erkki J. Vilén, p. 0400-482 225 

 

Klubin presidentti: Esa Kauppi, p. 050-5728906          

 

Kenttäpelit: Pertti Lampinen, p. 050-5522 745

 

Taidenäyttely: Aki Pelkonen, p. 040-5765 194

 

Markkinoiden tiedotusvastaava: Pekka Kääriäinen, p. 050-5594 013

 

Klubin viestintävastaava: Johanna Lassila, p. 050-9113835

 

Myyntipaikat: p. 0400-645 204. Paikat varattavissa myös www.pellavamarkkinat.fi.

 

 

50. Pellavamarkkinat lauantaina 18.6.2022 klo 9-16

 

 

Lammin Pellavamarkkinat on hämäläinen kansanjuhla, jota vietetään perinteisesti lauantaina viikkoa ennen juhannusta. Markkinoiden taustalla ovat historialliset pellavamarkkinat 1800-luvulta alkaen, jolloin pellavapitäjään tultiin myymään kesän pellavasato. Pellavamarkkinoita on nykymuodossaan järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1971. Vuonna 2020 olivat vuorossa 50. markkinat ja vuosi 2021 oli markkinoiden 50-vuotisjuhlavuosi. Molemmat jäivät pitämättä koronapandemiaan liittyvien rajoitusten takia ja tulevat nyt sitten kerralla juhlituiksi vuonna 2022.

 

Markkinapäivä käynnistyy yleisön osalta klo 9, jolloin markkinamyyjät ovat jo asettuneet markkina-alueelle Hakkalan koulun ympäristöön. Päivän aikana julistetaan mm. Lammin sahtimestari, Vuoden 2022 lammilainen palvelu -palkinnon saaja sekä LC Lammin vuoden 2022 kulttuuri- ja liikuntapalkintojen saajat.

 

Lehdistö on tervetullut lehdistötilaisuuteen markkinapäivänä klo 10.30 Hakkalan koululle markkinaravintolaan. Kerromme palkittavat tahot ja markkinoiden järjestäjät ovat paikalla vastaamassa kysymyksiinne.

 

Lisätietoja:

p. 050 5728906 Esa Kauppi, presidentti LC Lammi

p. 050 5594013 Pekka Kääriänen, Pellavamarkkinoiden tiedotus

 

Pellavamarkkinoiden tuotto käytetään lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen, alla esimerkkinä eräs viime vuosien mittavimmista hankkeistamme

 

10.6.2019, LC Lammin lehdistötiedote, vapaa julkaistavaksi.

LC Lammi kustansi viidesosan Lammin pysäkkikatoksista

 

Osallistumalla Pellavamarkkinoille autat Leijonia tekemään hyvää.

 

Vain viikko, ja jälleen koittaa Lammin suurin ja vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kesätapahtuma, Pellavamarkkinat. Markkinavieraat saapuvat jälleen säässä kuin säässä tapaamaan tuttuja, tekemään perinteisiä markkinaostoksia, nauttimaan markkinaohjelmasta ja paikallisista herkuista sekä osallistumaan kenttäpeleihin. Monelle markkinoiden huipennus on tuopillinen lammilaista perinnejuomaa, Lammin sahtia.

Markkinavieraat eivät ehkä tule ajatelleeksi, että ostamalla kolmen euron pääsylipun markkinoille, he tulevat samalla tehneeksi hyvän teon. LC Lammi käyttää kaiken markkinoista mahdollisesti tulevan tuoton tekemällä paikallisesti hyviä tekoja. Viimeisin ja ehkä näkyvin teko hyvien tekojen sarjassa on Valtatie 12:n varrelle viikolla 23 asennetut pysäkkikatokset.

LC Lammia huudettiin keväällä 2018 paikallislehden yleisönosastossa apuun, kun pikavuoro toisensa jälkeen jätti Lammin linja-autoaseman pysäkin väliin ja liikenne siirtyi valtatien varteen. Pikavuoropysäkillä linja-autoa odoteltiin säiden armoilla. Yhdistys ryhtyi toukokuussa 2018 selvittämään asiaa.

"Aluksi selviteltiin mahdollisuuksia Tuuloksen mallin mukaisten katosten pystyttämiselle. Puisten katosten rakentamisesta luovuttiin, lähinnä niiden huoltotarpeen vuoksi. Lopulta päädyttiin tiedustelemaan valmiita alumiinista ja lasista rakennettuja katoksia, jotka täyttävät myös Liikenneviraston asettamat vaatimukset," LC presidentti Kari Kääriä kertoo.

Heti alusta saakka työtä tehtiin yhdessä Hämeenlinnan kaupungin kaupunkirakennejohtaja Tarja Majurin ja Jenni Sabelin kanssa.

"He olivatkin korvaamaton apu pysäkkikatoshankkeessa. Tarja Majuri toimi hankkeessa yhteyshenkilönä Ely-keskuksen suuntaan. Hän sai selvitettyä, että Ely-keskus suhtautuu katosten rakentamiseen myönteisesti. Hankkeen etenemiseksi vaadittiin Ely-keskukseen toimitettu vapaamuotoinen toteuttamissopimushakemus, josta ilmenivät yhteys-, paikka- ja teknisten tietojen ohella hankkeen aikataulu ja esitys hoitovastuista," Kääriä muistelee vuoden takaista lähtötilannetta.

Hakemuksen saatua Ely-keskuksen hyväksynnän, Hämeenlinnan kaupunki ja Uudenmaan Ely-keskus allekirjoittivat sopimuksen. Tämän jälkeen Hämeenlinnan kaupunki teki sopimuksen LC Lammin kanssa katosten hankkimisesta.

"Sopimuksen mukaan klubi hankki katokset, kaupunki asensi ne ja niiden hoitaminen ja huolto jää Ely-keskuksen vastuulle. Kaupunkirakenteessa oltiin tyytyväisiä siihen, että huolto jää Elylle ja kaupungille tuli ainoastaan asennuskustannukset," kertoo Kari Kääriä.

Pysäkkikatoksille valittiin tarkoituksella sopivan neutraali väri. Mitään ylimääräisiä koristeita niihin ei ole tulossa. Lupa on ainoastaan A4-kokoiselle kunniatauluille, joista tulee selviämään katosten rahoittajat.

"Kukka-amppelit olisivat kyllä kivannäköiset, mutta ne olisi siten laitettava omalla vastuulla," Kari Kääriä kertoo.

"Kokonainen vuosi siinä meni, että saatiin katokset valtatielle. Nyt voidaan huokaista, että homma on tehty ja odotellaan vaan laskua katosten toimittajalta," sanoo Kari Kääriä.

 

LC Lammin Pysäkkikatokset valtatielle -hanke:

  • kokonaiskustannukset 30 000 €, josta katosten osuus 21 300 €
  • Linnaseutu ry:n kautta 50 % rahoituksesta
  • Lammilaiset yritykset osallistuivat 30 % rahoitusosuudella. Mukaan lähtivät Lammin Betoni, POP-pankki Lammin Osuuspankki, Lammin ikkunat ja ovet, Lammin Säästöpankki, Perustava Elementti ja Rautanet Lammi.
  • LC Lammi rahoitusosuus 20 %.
  • Hämeenlinnan kaupunki kustansi katosten asentamisen ja pohjatyöt.