Lammin markkinat

Pellavamarkkinoiden juuret juontavat 1900-luvun alkupuolelle aikaan, jolloin Lammilla viljellyllä pellavalla käytiin kauppaa. Markkinoita kutsuttiin Lammin markkinoiksi.

"Säästöpankin rakentamaton tontti sekä monet pihat olivat täynnä markkinakojuja 1920 ja 1930 luvun pellavamarkkinoilla. 1930 luvun lopulla markkinat siirrettiin Turvan talon kentälle. Pellavanviljelijät myivät tuotteensa Pellavamakasiililla olleille ostajille ja saivat tilinsä. Paikkakunnalle tulleet kauppiaat pystyttivät telttansa markkina-alueelle ja yrittivät saada sitten mahdollisimman suuren osan pellavarahoista. Myynnissä oli vaatteita, jalkineita ja kaikenlaista rihkamaakin. Silakkanelikot tekivät hyvin kauppansa. Helppoheikit, tivolit ja onnenpyörät kuuluivat markkinakuvaan. Joskus surmankirnussa moottoripyörillä ajaneet surmanajajat toivat jännitystä markkinoille."

Teksti: Jaakko Rautavirta


"Pellavamakasiinissa oli markkinapäivänä Pellavatehtaan ostajia, jotka tarkastivat saapuvien kuormien laadun ja määrittelivät sen mukaan kunkin kuorman kilohinnan. Viljelijä sai hakea rahansa heti maksupaikasta ja ostot markkinoilta alkoivat. Pellavakuormia saapui makasiinille useita satoja. Jonotus saattoi alkaa jo edellisen päivän puolella ja hevoskärryjä tuli jonoon jatkuvasti koko yön. Aamun valjetessa kaikilla teillä oli yhtenäinen jono."

Teksti: Jaakko Rautavirta

Kuvat: Jaakko Rautavirran kokoelma